Trouwen
Bijna vijftig jaar lang gingen ze in en uit. Bruidsparen beklommen de trap en gingen de grote deuren van het gemeentehuis binnen om hun huwelijk te laten voltrekken. Later stonden ze omringd door familie en vrienden te stralen op het bordes. Uitkijkend over de haven van Genemuiden. In voor- en najaar, in zomer en winter. Altijd nieuw, altijd verwachtingsvol.
Eens het gemeentehuis van Genemuiden, nu ’t Olde Staduus, maar nog steeds trouwlocatie. En zo moet het blijven, vinden de bestuurders en de bevolking. Of de zon nu vonken slaat uit het water van de binnenhaven, of dat de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, zelfs wanneer de mist de wereld klein en grijs maakt, binnen is het feestelijk en behaaglijk. Na de totale renovatie van het pand is de trouwzaal sfeervoller dan ooit. De zaal heet “de Roadskaemer” met een verwijzing naar de tijd waarin de gemeenteraad hier vergaderde.
De bovenhal vormt de verbinding tussen de buitentrap en “de Roadskaemer”. Deze ruimte biedt voor bruidsparen interessante mogelijkheden om aansluitend aan hun huwelijk een feestelijke lunch te gebruiken of op een andere manier gezellig samen te zijn. De beheerders geven hierover graag nadere inlichtingen.
Om het unieke karakter van de zaal en het sluiten van huwelijken nog eens te onderstrepen, is in oktober 2015 een beeld onthuld van de kunstenaar Jaap Hartman. Het toont een bruidspaar in vol ornaat en heeft de naam meegekregen: “Trouw verbindt”. Miniaturen van dit beeld zijn te bestellen door of voor bruidsparen die in het vroegere gemeentehuis van Genemuiden of in ’t Olde Staduus getrouwd zijn of trouwen. Bij de beheerders van ’t Olde Staduus kunt u hierover meer te weten komen.
De wanden van de trouwzaal worden opgeluisterd met een schilderij van Theophile de Bock (1851 – 1904) getiteld “Werfje aan het Zwartewater” en een reproductie van: “Het Joodse bruidje”. Onder deze naam is de voorstelling bekend geworden die Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) vermoedelijk maakte van Isaäc en Rebecca in de rijke kledij van zijn dagen. Het schilderij dateert van ca. 1665 – 1669. De warme kleuren van het interieur van de trouwzaal passen uitstekend bij het kleurgebruik in de afbeelding.